عصرایران ؛ صادق حسینی – {بازنشر: فارس، عصر خبر، مثلت، ایسنا، آینده آنلاین}جامعه ورزش که این روزها نبود جامعه مدنی و انجمن های صنفی اش نمایان تر از قبل شده است، با روی کار آمدن دولت «تدبیر و امید»، امید داشت چهره ای ورزشی سکان ورزش و جوانان را به دست بگیرد.
با وجود چنین ضعفی در جامعه ورزش، گروه های لابی فعال شدند و با بازخوانی ارتباطات خویش و بردن چهره های مشهور ورزشی نزد چهره های تاثیرگذاری همچون آیت الله هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی سعی در به کرسی نشاندن گزینه خود داشتند.
گروه های لابی که شاید معروف ترین آنها سردبیر یکی از هفته نامه های قدیمی ورزشی که مشاور چندین رییس فدراسیون به صورت هم زمان است، وقتی از قطعی شدن وزارت «سلطانی فر» مطلع شدند و دیدند گزینه مورد نظر آن ها که از بد حادثه دوره مدیریتی اش یکی از اسفناک ترین دوره های ورزش ایران بود اصلا در کارگروه مورد توجه قرار نگرفته، حملات رسانه ای شدیدی را علیه وزیر آتی ورزش انجام داند.
با این حال «رییس جمهور روحانی» همان طور که پیشتر انتظارش می رفت بدون توجه به این فشارها یک شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ در روز تحلیف اش در مجلس شورای اسلامی بر اساس اصل ۱۳۳ قانون اساسی، «مسعود سلطانی فر» را به عنوان وزیر ورزش و جوانان «دولت تدبیر و امید» معرفی کرد.
مسعود سلطانی فر
مسعود سلطانی فر از جمله مدیرانی است که چندی را در ورزش تجربه کرده است. او در دوره اول ریاست هاشمی طبا بر دستگاه ورزش(دولت دوم هاشمی رفسنجانی) پست قائم مقامی ریاست دستگاه ورزش را برعهده داشت. در این زمان یعنی اواسط دهه ۱۳۷۰ او با بروکراسی و ساختار و روح حاکم بر ورزش آشنا شد و بعد در مسئولیت استان داری استان های گیلان، زنجان و مرکزی، تاثیرات اجتماعی ورزش را از نزدیک لمس کرد.
او در دوره محمود احمدی نژاد به مجمع تشخیص رفت و درگیر فعالیت های علمی و پژوهشی شد. سلطانی فر در انتخابات چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران در فهرست اصلی اصلاح طلبان نامزد حضور یافت و توانست با کسب ۱۱۴ هزار و ۱۱۸ رای به عنوان نخستین عضو علی البدل شورای شهر تهران، برگزیده شود.
نماینده ورزشی «حسن روحانی» در مناظره ها که حالا به عنوان وزیر ورزش دولت تدبیر امید معرفی شده معتقد است باید «وزارت ورزش و تربیت بدنی» تاسیس شود چرا که: «بار امور جوانان در وزارت ورزش و جوانان برداشته نخواهد شد. از آن طرف وزارتخانه هم مصوب مجلس است و نمیشود وزارتخانه را منحل کرد. ما میخواهیم به یک فرمول میانی برسیم و فرمول این است که امور جوانان را جدا کنیم و نام وزارتخانه بشود وزارت ورزش و تربیت بدنی.»
او در گفت و گویش با خبرآنلاین گفته با اشاره به اختیارات فراوان وزیر ورزش گفت: تا زمانی که فکر میکنیم چون پول میدهیم باید اعمال قدرت کنیم، داستان همین است. اگر برویم دنبال استقلال فدراسیونها، دو تا اتفاق خوب میافتد. یکی اینکه فدراسیونها احساس شخصیت میکنند و برنامهریزی میکنند. دوم هم اینکه ما همیشه میگوییم برد ورزش برای ورزشکار و مربی است و باخت آن برای تربیت بدنی و وزارت ورزش است. خب وقتی فدراسیونها استقلال داشته باشند این اتفاق دیگر رخ نمیدهد. فدراسیون وقتی اختیارات کامل داشته باشد، پاسخگوی برد و باخت است.
مصطفی هاشمی طبا
بلافاصله بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری و گمانه زنی در خصوص کابینه حسن روحانی، نخستین اسمی که بیش از همه درباره وزیر آتی ورزش شنیده می شد، رییس موفق دستگاه ورزش ایران«سید مصطفی هاشمی طبا» بود.
مهندس سید مصطفی هاشمی طبا مدیر صنعتی که از نیمه دهه ۶۰ وارد ورزش شده بود، با حضور در دو دولت اکبرهاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی و ریاست همزمان کمیته ملی المپیک و سازمان تربیت بدنی، توانست بیشترین خدمات و فایده را به ورزش داشته باشد.
دقت در طراحی، اجرای برنامه های کابردی و عملگرایانه و پرهیز از بیان حرف های لوکسِ علمی و ژست های مدیریتی از جمله ویژگی هایی بود که موجب موفقیت هاشمی طبا شده بود. گسترش نظام بروکراسی از فدراسیون هایی در مرکز تا هیات های ورزشی در شهر های کوچک از جمله سیاست های او بود.
اما ورزشی ها، ویژگی عمده او را در دو چیز می دانند: مدیریت با نظارت در جزییات و اتاق باز. مدیران سازمان ورزش و رئوسای فدراسیون های ورزشی به یاد ندارند برای دیدن هاشمی طبا معطل شده باشند و وقت های یک هفته ای و ده روزه برایشان تنظیم شده باشد.
با این همه سیدمصطفی هاشمی طبا خود را برای ریاست کمیته ملی المپیک آماده تر می داند تا وزارت ورزش.
هاشمی طبا گفته است: با آمدن سلطانی فر، همه باید از او حمایت کنیم و برایش کار کنیم.
سید محمدحسین رضوی
بدون تردید، دکتر سیدمحمدحسین رضوی،عمل گرا ترین چهره دانشگاهی ورزش ایران است. او که از نسل اول فارغ التحصیلان مدرسه عالی ورزش است در دوران نخست وزیری میرحسین موسوی و ریاست احمد درگاهی بر سازمان ورزش معاونش بود. رضوی در این دوران به تاسیس معاونت فرهنگی و آموزشی و مرکز آموزش سازمان تربیت بدنی پرداخت. او در دوران ریاست غفوری فرد از سازمان ورزش جدا و جدی ترین اپوزسیون غفوری فرد شد.
رضوی به همراه دوستان نزدیکش از جمله ترکان و نوریان در اواسط دهه هفتاد دانشگاه شمال را زادگاهش آمل تاسیس کرد که بعد از دانشگاه آزاد از جمله بزرگترین موسسات دانشگاهی ایران است.
با حضور هاشمی طبا در سازمان ورزش، رضوی که معاون دانشگاه تربیت مدرس بود بار دیگر به عنوان معاون فنی و امور فدراسیون ها به ورزش بازگشت، اما به دلیل اختلافات مدیریتی با وی، در مدت زمان کوتاهی استعفا و جای خود را به سعید فائقی داد.
دکتر رضوی از جمله چهره های موثر در تدوین بخش ورزش برنامه پنج سال دوم است و نقش فروانی در تصویب طرح هایی همچون ورزشهمگانی در کشور( مصوب شورایعالی ورزش کشور)، طرح پایگاههای المپیک در کشور( مصوب برنامه پنجساله دوم کشور)، طرح ایجاد دبیرستانهای تربیت بدنی و علوم ورزشی در کشور( مصوب شورایعالی آموزش و پرورش برنامه پنجساله اول کشور)، طرح انستیتوهای علمی و تخصصی ورزش قهرمانی در کشور ( مصوب برنامه پنجساله دوم کشور) و طرح کلاس آماتوری ورزش در کشور (مصوب سازمان برنامه وبودجه در برنامه پنج ساله دوم کشور ) داشته است.
دکتر سیدمحمدحسین رضوی در دهه ۷۰ نخستین NGO ورزشی را با نام «انجمن فارغ التحصیلان و متخصصان تربیت بدنی» تاسیس کرد که جدی ترین و با نفوذ ترین اپوزسیون رییس وقت ورزش بود. او هم اینک عضو هیات علمی دانشگاه مازندران و رییس و عضوهیات امنا دانشگاه شمال است و چندین کتاب تخصصی در زمینه مدیریت ورزش ترجمه و تالیف کرده است.
سعید فائقی
مهندس سعید فائقی که پیش از انقلاب در تمامی حلقه های معرفتی و مبارزاتی حضور داشت، کار خود را در وزارت صنایع و در پشتیبانی امور جنگ آغاز کرد اما ریاست فدراسیون وزنه برداری نخستین مسئولیت ورزشی اش بود. فائقی که از جمله دوستان هاشمی طبا است در مرکز توسعه صادرات ایران مهمترین معاونش بود و با رفتن هاشمی به سازمان ورزش و کنار رفتن دکتر حسین رضوی، بار دیگر مهمترین معاون شد: معاون فنی و امور فدراسیون ها.
زیرکی، روحیه آرام و صلح طلبی از جمله ویژگی های اخلاقی فائقی است. در دوران مسئولیت فائقی به دلیل کمبود منابع مالی، او سیاست بهره گیری از مدیران عالی رتبه در راس فدراسیون ها را دنبال کرد که از آن جمله می توان به دوگانه «ترکان-طالقانی» و «صفایی فراهانی-دادگان» اشاره کرد.
البته با گذر زمان فائقی با مضر دانستن حضور سیاسیون در ورزش، سیاست قدیمش را چنین نقد می کند: «آن زمان بحثی پیش آمده بود که ما میتوانیم از طریق وزرا و معاونان اعتبارات لازم را وارد ورزش کنیم و نگاه به هیچوجه سیاسی نبود. به عنوان مثال آقای ترکان وزیر راه و ترابری بودند و میتوانستند به رونق ورزش راهآهن کمک کنند. افرادی چون ترکان این امکان را داشتند که در دولت و هیات وزرا اعتبارات لازم را برای ورزش به دست بیاورند؛ اما متاسفانه پستهای خود را فروختیم، در واقع سرقفلی آن را به سیاسیها واگذار کردیم تا امروز ورزشیها نتوانند در حوزه تخصصی خود فعالیت لازم را داشته باشند. این در حالی است که وقتی افراد تحصیلکرده ورزشی چون علی مرادی و امیررضا خادم در وزنهبرداری و کشتی به مدیریت پرداختند، شاهد موفقیت آنها بودیم.» (خبرآنلاین)
از دیگر برنامه های موفق فائقی در دوره ۸ ساله معاونت فنی سازمان تربیت بدنی در دولت دوم سازندگی و دولت اول اصلاحات پیگیری تحصیلات عالی و اشتغال قهرمانان بود. او معتقد است: «اگر ما بخواهیم واقعا مملکتی آباد، مترقی و مدرن داشته باشیم دروازهاش ورزش است که متاسفانه مدیران اقتصادی و مدیران سیاسی و مدیران اجتماعی ما به آن بها نمیدهند.»( روزنامه اعتماد)
جامعه ورزش که خاطرات خوشی از سعید فائقی دارد، از او به عنوان «معاون گل و سکه و استقبال» یاد می کند. دوره معاونت فائقی در سازمان ورزشی و سیدامیر حسینی در کمیته ملی المپیک با ریاست هاشمی طبا را می توان از جمله موفق ترین دوره های ورزش پس از انقلاب یاد کرد.
سیدامیر حسینی
دکتر سید امیر حسینی که در جامعه ورزش به «امیر حسینی» مشهور است فعالیت حرفه ای اش را به عنوان معلم ورزش در سال ۱۳۵۳ آغاز کرد. او در سال ۱۳۵۸ وارد آموزش و پرورش شد و از سال ۱۳۶۰ به عنوان معاون و از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۹ به عنوان مدیر کل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش کار خود را پی گرفت. حسینی در دهه ۶۰ در کمیته ملی المپیک با مسولیت ریاست فدراسیون هندبال به عنوان نایب رییس و عضو هیات اجرایی انتخاب شد.
امیر حسینی بعد از مدیریت گروه ورزش سیما و همکاری در تاسیس شبکه ۳ و ریاست فدراسیون شمشیربازی برای ۴ سال به عنوان دبیرکل کمیته ملی المپیک انتخاب شد. بازی های آسیایی ۱۹۹۸ تایلند و نتایج المپیک ۲۰۰۰ سیدنی که تا پیش از المپیک ۲۰۱۲ لندن به لحاظ مدال طلا، پر افتخار ترین دوره حضور ایران در المپیک ها بود و انتخاب نماینده ایران در IOC از دستاورد های مدیریتی این دوره سید امیر حسینی در کمیته ملی المپیک کشورمان است.
او در مقام معاونت فرهنگی و آموزشی سازمان تربیت بدنی، به تبین «نظام جامع بازآموزی مربیان حرفه ای» پرداخت. تجهیز و راه اندازی آکادمی ملی المپیک ایران به عنوان رییس و بین المللی کردن ورزش های زورخانه ای، مسئولیت هایی بودند که با رفتنش از معاونت فرهنگی در زمان محسن مهرعلیزاده، توسط هاشمی طبا بر عهده امیر حسینی گذاشته شد. ریاست او در آکادمی ملی المپیک به اذعان جامعه ورزش موفق ترین و موثرترین زمان آکادمی بود.
طاهره طاهریان
طاهره طاهریان از فارغ التحصیلان مدرسه عالی ورزش است. طاهریان از اواسط دهه ۶۰ با زمزمه های عرفی شدن ورزش زنان وارد سازمان تربیت بدنی شد و با همراهی دوستان و همکارانش همچون طاهره لامعی، مهین فرهادی زاد و پروانه نظرعلی توانست زیرساخت های فنی و فرهنگی ورزش بانوان را در دهه ۱۳۷۰ ایجاد کند. فائزه هاشمی با همکاری طاهریان که همواره در هیات اجرایی کمیته ملی المپیک حضور داشت توانست فدراسیون ورزش بانوان مسلمان(کشورهای اسلامی) را در تاسیس کند.
او در مصاحبه ای مهمترین دستاوردش را چنین بیان می کند: « من عمدهترین کارمان را تغییر نگرش منفی نسبت به ورزش زنان میدانم که البته حاصل تلاش خود زنان بوده است… الان مسئولان نسبت به زنان و سلامتی آنان توجه نشان میدهند. دیگر آن تفکرات منفی در بعضی استانها نسبت به مسئله زنان و فعالیت آنها وجود ندارد. دستاورد دیگر ما ارتقای تشکیلاتی ورزش زنان است. »
او ورزش قهرمانی برای زنان را کاری سخت می داند:« قهرمانی با فرهنگ ما سازگاری ندارد. ورزشکاران برای قهرمانی باید زمان زیادی را صرف تمرین کنند در حالیکه در فرهنگ ما زن باید در درجه اول فرزندداری و شوهرداری کند و جامعه نمیتواند چنین چیزی را بپذیرد.» (مجله زنان)
برگزاری نخستین دوره مسابقات بانوان کشورهای اسلامی و دبیرکلی و نایب رییس این فدراسیون از دیگر مسئولیت های طاهریان بود، فدراسیونی که با قطع بودجه اش در دوره ریاست محمد علی آبادی در کمیته ملی المپیک، تعطیل شد.
طاهره طاهریان و محمود گلشنی رییس اسبق فدراسیون تنیس از جمله زوج های ورزشی ایران هستند.
احمد دنیامالی
مهندس احمد دنیامالی رییس موفق فدراسیون قایقرانی است که از سال گذشته نامش با «بحران ورزش» گره خورده، نیز از جمله گزینه های وزارت ورزش و جوانان است.
دنیامالی که با حضور هم زمان در لیست اصلاح طلبان و حامیان محمدباقر قالیباف توانست به عنوان نفر۱۳ وارد شورای شهر تهران شود، چهره ای عمل گرا و برنامه ریز است. او توانست در مدت حضورش در فدراسیون قایقرانی، با ایجاد زیرساخت های لازم علاوه بر کسب مقام های قهرمانی و مجوز حضور در المپیک ۲۰۱۲ لندن کرسی های بین المللی را نصیب ایران کند.
گفته می شود عزل او از فدراسیون قایقرانی که سرآغاز «بحران ورزش ایران» است به دستور یک مقام عالی رتبه دولت انجام شده است.
هم دانشگاهی محمود احمدی نژاد که سال ها معاون فنی و عمرانی محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران بود پروژه های مهمی همچون تونل رسالت، تونل توحید و تونل نیایش را مدیریت کرد؛ هرچند که برخی اعضای شورای شهر معتقدند هزینه تمام شده این پروژه ها فراتر از برآوردهای اولیه بوده است.
دنیامالی در خصوص نحوه انتخاب وزیر ورزش به نگارنده گفته بود: بهتر است کسانی عضو کارگروه شوند که خود به دنبال پست وزارت نباشد. او که خود را برای مسئولیت وزارت ورزش مسن می داند، ریاست کمیته ملی المپیک ایران را جایگاهی می داند که می تواند در آن بیشتر مفید باشد به شرط آن که جوان گرایی در مدیریت اجرایی این نهاد اجرا شود.
سیدنصرالله سجادی
دکتر سجادی که از فارغ التحصیلان دوره های نخست مدرسه عالی ورزش است از جمله آموزش پرورشی های ورزش ایران است. او که در ابتدای دهه ۶۰ مدیرکل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش بود در دهه هفتاد دبیرکل کمیته ملی المپیک شد، دوره ای که مهندس محلوجی ریاست کمیته بود. بعد از کمیته المپیک به دانشگاه تهران رفت و در اوایل دهه ۸۰ و دولت دوم سید محمدخاتمی در حالی که امید بسیاری از جامعه ورزش به تحقق پیوسته بود «نخستین معاون ورزش و تندرستی وزارت آموزش و پرورش» شد. هر چند که به دلیل برخی از تدبیرهای اشتباه، استفاده از یک تیم مدیریتی خاص و نادیده گرفتن جناح قدرتمند امور تربیتی های آموزش و پرورش، این معاونت با مصوبه مجلس منحل شد.
دبیرکل و خزانه دار سابق کمیته ملی المپیک از شخصیت دانشگاهی جامعه ورزش ایران است.
امیررضا خادم
دکتر امیر رضا خادم قهرمان کشتی المپیک و جهان نخستین ورزشکار حرفهای است که وارد مجلس شدهاست. امیر خادم در سال ۱۳۸۲ نامزد انتخابات مجلس هفتم در تهران شد و در فهرست آبادگران قرار گرفت و به عنوان نفر سوم وارد مجلس شد. اما در انتخابات مجلس هشتم در اسفند ۱۳۸۶ در فهرست اصلی جناح راست (جبهه متحد اصولگرایان) جای نداشت و نفر شصتم انتخابات شد.
قهرمان المپیک ۹۲ بارسلونا و ۹۶ آتلانتا که در ۴ المپیک در ۴ وزن متفاوت حضور داشته، این روزها علاوه بر تدریس در دانشگاه عمده وقت خود را در NGO ورزشی اش «نسل آفتاب» می گذراند و به تازگی برای انتخابات ریاست فدراسیون کشتی ثبت نام کرده است، انتخاباتی که به دلیل اشکالات فیلا به اساسنامه کیفیت برگزاری اش معلوم نیست.
محمدرضا داورزنی
او همراه با سردار محمد درخشان از جمله نیروهایی بودند که در زمان هاشمی طبا از سپاه به ورزش آمدند. داورزنی که در دوره هاشمی طبا رشد کرد و میدان یافت در زمان مهرعلیزاده از سمت مدیرکلی امور استان های سازمان تربیت بدنی برکنار شد. او بلافاصله مدیرعاملی باشگاه صنام را پذیرفت و دوره ای موفقی را در این باشگاه داشت. داورزنی در دوره سعیدلو با برکناری یزدانی خرم رییس فدراسیون والیبال شد.
او بعد از یزدانی خرم که تحول اساسی در والیبال ایران ایجاد کرد، یکی از رئوسای فدراسیون موفق ورزش کشور است که توانست تغییرات فراوانی در والیبال ایران ایجاد کند.
داورزنی به عنوان یکی از نامزدهای وزارت ورزش و جوانان از سوی فراکسیون ورزش مجلس به رییس دولت منتخب معرفی شد.
بیژن ذولفقار نسب
ذولفقار نسب نیز از جمله نام هایی بود که برای پست وزارت ورزش و جوانان مطرح شد. او که تمامی دهه ۶۰ را در خارج از کشور حامی …. بود و تحصیل می کرد در میانه دهه ۷۰ با تدبیر و حمایت
… به ایران بازگشت و توانست در فوتبال حضور پیدا کند و در جام جهانی ۱۹۹۸ مربی تیم ملی باشد.
حضور بیژن ذولفقار نسب در کابینه را برخی نماد حضور اقوام و مذاهب مختلف ارزیابی می کردند.